-->

Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019

Ξυπνούν οι μεταξοσκώληκες και η σηροτροφία στο Σουφλί

Το ξύπνημα του μεταξοσκώληκα μεταφράζεται σε ξενύχτι για τους σηροτρόφους του Σουφλίου που σε 24ωρη βάση φροντίζουν το μοναδικό οικόσιτο έντομο στον κόσμο. Οι μεταξοσκώληκες σε μερικές μέρες θα κλαδώσουν και θα σχηματίσουν κουκούλι, το οποίο στην πλειονότητά του δεν θα γίνει μετάξι.

«Συνήθως, κλαδώνουν σε κλαδί πουρναριού είτε
σε τεχνητό υπόστρωμα. Τοποθετούνται κομμάτια από πουρνάρια στα κρεβάτια που κοιμούνται οι μεταξοσκώληκες και αρχίζουν σταδιακά να βγάζουν το νήμα από το στόμα τους κι όπως έρχεται το νήμα στον αέρα τρίβουν το κεφάλι τους και δημιουργούν τη φούσκα» περιγράφει ο γεωπόνος στη ΔΑΟΚ Έβρου, Δημήτρης Ράπτης, σημειώνοντας ότι στον Έβρο δουλεύτηκαν περίπου 2.000 κουτιά μεταξόσπορου.

Φέτος, οι βροχές ήταν ευνοϊκές, οι μουριές είναι χυμώδεις και οι θερμοκρασίες ομαλές. «Η φιλοσοφία του Έλληνα και δη του Εβρίτη σηροτρόφου αλλάζει, και πλέον ασχολούνται και νέοι άνθρωποι. Ενδιαφέρονται περισσότερο για την παραγωγή και ξεφεύγουν από την επιδότηση, γεγονός που θα εγείρει θέμα αναπίνησης», αναφέρει, θίγοντας το καίριο πρόβλημα που εμποδίζει την ανάπτυξη της σηροτροφίας στο Σουφλί. Υπεραμύνεται της προσέγγισης της σηροτροφίας σε επιστημονική βάση, με καλό φύλλο.

«Στις επικείμενες δασώσεις χρειάζεται να προστεθούν ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη δάσωση γαιών με μορεώνες». Οι υπάρχουσες μουριές είναι 25ετίας έως πολύ παλαιότερες, αλλά αν καλλιεργηθούν σωστά θα βελτιωθούν κατά πολύ οι αποδόσεις. Επισημαίνει πως η σηροτροφία αποτελεί συμπληρωματική πρόσοδο.

Επίκειται η λειτουργία του δημοτικού αναπηνιστηρίου Σουφλίου, καθώς διακρίνουμε την πρόθεση του δήμου και των φορέων του υπουργείου να το λειτουργήσουν και να δώσουν νέα πνοή στο μετάξι Σουφλίου. Αν λειτουργήσει θα έχουμε μεταβολή της παραγωγικής κατεύθυνσης

Το θαύμα της φύσης

Ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Έβρου στο γραφείο Σουφλίου, Στάθης Μιχαηλίδης, σημειώνει ότι το οικόσιτο έντομο είναι απαιτητικό σε θερμοκρασίες και υγρασία, όπως επίσης πολύ ευαίσθητο ακόμη και στο ελάχιστο άρωμα. Μετά από 27 μέρες φαγητού – ύπνου αρχίζει να πλέκει το κουκούλι. «Επί 3 – 4 μέρες πλέκει διαρκώς και βγάζει από 1.500 έως και 2.500 μέτρα νήμα από κάθε κουκούλι.

Στη συνέχεια, ξεκινάει η μεταμόρφωση. Οι φούσκες μετά την τέταρτη μέρα μαζεύονται και μπαίνουν σε φούρνο απόπνιξης για να μη γίνει πεταλούδα». Ο ίδιος, περιγράφοντας τα στάδια φαγητού – ύπνου, αναφέρει: «Τρεις μέρες τρώει αδιάκοπα, μία κοιμάται, δυόμισι μέρες τρώει, μιάμιση κοιμάται, τρεις μέρες τρώει, μία κοιμάται, πέντε μέρες τρώει, μία κοιμάται και μετά ακολουθεί το λεγόμενο ‘‘πατιρντί’’ όπου επί επτά-οκτώ μέρες τρώει διαρκώς. Στο ‘‘πατιρντί’’ τρώει τρεις φορές την ημέρα. Σε όλη τη ζωή του τρώει 500 κιλά φύλλα, ένα κουτί μεταξοσκώληκες που περιλαμβάνει 20.000 αβγά. Το 90% αυτών τρώγεται στο ‘‘πατιρντί’’».

Προς οικοτεχνία

Από το κουκούλι η μεγαλύτερη ποσότητα κατευθύνεται στην οικοτεχνία, για κατασκευή έργων τέχνης αναφέρει ο κ. Ράπτης. «Επίκειται η λειτουργία του δημοτικού αναπηνιστηρίου Σουφλίου, καθώς διακρίνουμε την πρόθεση του δήμου και των φορέων του υπουργείου να το λειτουργήσουν και να δώσουν νέα πνοή στο μετάξι Σουφλίου. Αν λειτουργήσει θα έχουμε μεταβολή της παραγωγικής κατεύθυνσης. Τα έξοδα παραγωγού είναι δυσβάσταχτα. Η συμπύκνωση εργασίας είναι ισχυρή, καθώς για 40 μέρες δουλεύουν διαρκώς», σημειώνει.

Ο Στάθης Μιχαηλίδης επισημαίνει πως το καλής ποιότητας προϊόν (κουκούλι) πωλείται στα ελάχιστα ιδιωτικά αναπηνιστήρια του Έβρου για νήμα, που όμως είναι μικρής δυναμικής. Ελπίζει κι εκείνος σε λειτουργία αναπηνιστηρίου, αναφέροντας ότι ξεκίνησε μια διαδικασία να διαμορφωθεί ομάδα σηροτρόφων, ένας συνεταιρισμός που θα δημιουργήσει ένα αναπηνιστήριο.

«Είναι κρίμα το πολύ καλής ποιότητας μετάξι Σουφλίου να γίνεται κομπολόγια και κάδρα», σχολιάζει. Εάν λειτουργήσει αναπηνιστήριο, τα κουκούλια θα προωθούνται για νήμα. Εκτιμά, τέλος, ότι θα στραφούν περισσότεροι παραγωγοί στη σηροτροφία......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας