-->

Σάββατο, 23 Μαρτίου 2019

Άρχισε νέα κρίση στην Τουρκία, καταρρέει η λίρα!

Η χειρότερη ημέρα του 2019 ήταν η σημερινή για την τουρκική λίρα, προκαλώντας φόβους για επανάληψη της αναταραχής του περασμένου Αυγούστου, που ήδη έχει βυθίσει την οικονομία σε ύφεση το 2018, με μείωση του ΑΕΠ κατά 2,4%. 

Το τουρκικό νόμισμα έφθασε να υποχωρεί έως και κατά 4% έναντι του δολαρίου, όπως αναφέρουν οι “Financial Times”, και είχε τη
χειρότερη επίδοση μεταξύ των νομισμάτων των αναδυόμενων οικονομιών.

Η λίρα φαίνεται ότι εγκαταλείπεται και από τους τελευταίους ισχυρούς υποστηρικτές της, τις τουρκικές τράπεζες, καθώς και οι Τούρκοι καταθέτες αγοράζουν συνεχώς σκληρά νομίσματα (δολάρια και ευρώ), έχοντας χάσει την εμπιστοσύνη τους στο νόμισμα.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το “Bloomberg”, μόνο την περασμένη εβδομάδα αυτές οι εκροές ξεπέρασαν τα 4 δισ. δολ. και ήταν οι μεγαλύτερες όλων των εποχών.

Έντονες ανησυχίες προκαλεί στους παράγοντες της αγοράς η ξαφνική και ανεξήγητη «βουτιά» των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, τα συναλλαγματικά αποθέματα μειώθηκαν κατά 6,3 δισ. δολ., σε 28,5 δισ. δολ.

Αυτή η απότομη πτώση, κατά 18,1% μέσα σε ένα 15θήμερο, δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από τις αρχές της Τουρκίας, κάνοντας τους αναλυτές των τραπεζών να φοβούνται ότι η κεντρική τράπεζα παρεμβαίνει αφανώς με μεγάλες πωλήσεις συναλλάγματος για να σταθεροποιήσει το νόμισμα, καθώς οι Τούρκοι μετατρέπουν τις οικονομίες τους σε συνάλλαγμα.

Το βέβαιο είναι ότι η μεγάλη πτώση δεν εξηγείται από τις πληρωμές που έγιναν για το εξωτερικό χρέος, το ύψος των οποίων ήταν 3,8 δισ. δολ. Αναλυτές λένε ότι αν δεν υπήρξε κάποια μεγάλη, έκτακτη πληρωμή για αγορές ρωσικού φυσικού αερίου, που θα δικαιολογούσε την απότομη μείωση των αποθεμάτων, τότε είναι επικρατέστερο το σενάριο της παρέμβασης από την κεντρική τράπεζα για τη σταθεροποίηση του νομίσματος.

Η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας φαίνεται ότι βρίσκεται και πάλι μπροστά στην ανάγκη να διαχειριστεί μια συναλλαγματική αναταραχή, αλλά δεν έχει στα χέρια της εύκολη πρόσβαση στο βασικό εργαλείο της αύξησης των επιτοκίων, καθώς ο Ερντογάν έχει μπροστά του δημοτικές εκλογές και αυτό κάνει πολιτικά απαγορευτική την αύξηση του κόστους χρήματος.

Η κεντρική τράπεζα προσέφυγε σήμερα σε ένα μέτρο μικρής εμβέλειας, ανακοινώνοντας ότι δεν θα τροφοδοτήσει με νέα ρευστότητα σε λίρες τις τράπεζες για άγνωστη χρονική περίοδο, προφανώς για να αποφύγει τη χορήγηση ρευστότητας, που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για κερδοσκοπική επίθεση κατά του νομίσματος.

«Με δεδομένες τις εξελίξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αποφασίστηκε να ανασταλούν οι εβδομαδιαίες δημοπρασίες repos για κάποια χρονική περίοδο», ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.

Πηγή: sofokleousin.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας