-->

Σάββατο, 9 Σεπτεμβρίου 2017

Βασικά Καλησπέρα σας, από το Μελισσοχώρι

Οι «ραδιοπειρατές» βγήκαν ξανά στον «αέρα» από την πλατεία του Μελισσοχωρίου σε μια όμορφη εκδήλωση που ζωντάνεψε αναμνήσεις των δεκαετιών του ΄70 και του ΄80

Οι δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, άλλαξαν τη ροή της ιστορίας σε ότι αφορά την ελληνική ραδιοφωνία. Από τους «πειρατές» της εποχής ως τους πρώτους νόμιμους σταθμούς, η
πορεία έχει να επιδείξει σημαντικές προσπάθειες, όνειρα, κυνηγητά και σίγουρα πολλά ευτράπελα.

Αυτή η διαδρομή ακολουθήθηκε ξανά το βράδυ της Παρασκευής 1/7 στο Μελισσοχώρι, όπου η Τοπική Κοινότητα διοργάνωσε μια πολύ όμορφη εκδήλωση στην πλατεία του χωριού με θέμα τους «ραδιοπειρατές» και τίτλο τη επική ταινία με το Στάθη Ψάλτη «Βασικά Καλησπέρα σας» που το σενάριο της εκτυλίσσονταν γύρω από τη ραδιοπειρατεία. Ποιος ξεχνάει άλλωστε τις ατάκες τις ταινίας για την Κούλα και το…κ@@παιδο τον Κυριάκο.!

Φυσικά από την εκδήλωση δεν μπορούσαν να λείψουν οι πρωταγωνιστές εκείνων των χρόνων. Οι «πειρατές» του ραδιοφώνου, που ήταν γνωστοί όχι με τα κανονικά τους ονόματα, αλλά με τα ψευδώνυμα που επέλεγαν να «βγαίνουν στον αέρα».

Το σκηνικό είχε στηθεί κατάλληλα στην πλατεία. Κονσόλες, μικρόφωνα, λυχνίες, πομποί, πικάπ, κασετόφωνα και άλλα μηχανήματα εκείνης της εποχής ήταν στη θέση τους, όχι μόνο να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να μάθουν οι νέοι, αλλά να εκπέμψουν ξανά «πειρατικά»!

Η συχνότητα «κλείδωσε» προς το τέλος της μπάντας των fm και μετά από χρόνια οι εκφωνητές ήταν ξανά στον «αέρα».

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ήταν φανερή η αγάπη τους και η νοσταλγία τους για το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο. Αλλωστε μέχρι την ύπαρξη της ιδιωτικής ραδιοφωνίας, κάθε χωριό είχε τον ραδιοπειρατή του, που βασικό στόχο είχε να παίξει καλή μουσική, την οποία «μόνο αυτός γνώριζε και κατείχε». Φυσικά, το «αλατοπίπερο» ήταν οι αφιερώσεις και το σχετικό «καμάκι» μέσω της ραδιοφωνικής μπάντας.

Στο ίδιο πλαίσιο φυσικά κινήθηκε και η εκδήλωση της Παρασκευής καθώς οι μουσικές επιλογές αφορούσαν τις δεκαετίες του ΄70 και του ΄80, με το σχετικό «σκρατς» των δίσκων να ξυπνούν όμορφες αναμνήσεις, ενώ έγιναν και αρκετές αφιερώσεις. Μεγάλη πάντως ήταν η συγκινησιακή φόρτιση όταν έγινε αφιέρωση σε τρεις «ραδιοπειρατές» που δεν είναι πλέον στη ζωή: στον «Γιάννη τον αισθηματία», τον «Ράδιο Σύρος» και τον «Sakis Studio 2001».

Παράλληλα προβλήθηκε και σχετικό βίντεο, βασισμένο στην ταινία «Βασικά καλησπέρα σας», όπου ο Denis Dimosthenous (το «πειρατικό» όνομα) ανέλαβε το δύσκολο έργο να εξηγήσει στο κοινό που γέμισε την πλατεία, τι σήμαινε και πως λειτουργούσε το «πειρατικό» ραδιόφωνο. Αυτή τη φορά όμως χωρίς τον φόβο της Αστυνομίας! Μην ξεχνάμε ότι οι ερασιτεχνικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί ήταν παράνομοι. Οι «πειρατές» των συχνοτήτων εξέπεμπαν, με ρίσκο να συλληφθούν.

Οι αρχές εντόπιζαν τους σταθμούς με τα ραδιογωνιόμετρα και αμέσως μετά έκαναν έφοδο στα παράνομα στούντιο. Φυσικά, οι περισσότεροι από αυτούς δεν πτοήθηκαν και συνέχισαν να εκπέμπουν.

Η ιδιαίτερη αυτή εκδήλωση κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου με όλους τους «ραδιοπειρατές» να ανανεώνουν το ραντεβού για του χρόνου!

Η πρόεδρος της ΤΚ Μελισσοχωρίου, Ζωή Βαϊοπούλου που φρόντισε να πραγματοποιηθεί η αρκετά δύσκολη τεχνικά εκδήλωση τόνισε στο πλαίσιο της εκδήλωσης:

«Ο γνήσιος Έλληνας που όλοι κρύβουμε μέσα μας αναδεικνύεται στα πολύ δύσκολα και με εφευρετικούς τρόπους έκφρασης. Ένας από αυτούς ήταν και το πειρατικό ραδιόφωνο. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναμοχλεύσουμε τους λόγους που ξεκίνησε, πως εξελίχτηκε στην πορεία του χρόνου, τι σήμαινε τότε και τι σημαίνει για τους πρωταγωνιστές ακόμα και σήμερα και πως αυτό αντανακλά στους ακροατές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας