-->

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

Η εκτέλεση του 24χρονου αγωνιστή Στυλιανού Λένα. Γιατί τον έθαψαν στα Φυλακισμένα Μνήματα. Στο μνημόσυνο η μάνα του έδινε κουράγιο στα παλλικάρια...

Στις 28 Μαρτίου 1957, οι Κύπριοι είχαν βγει στις πλατείες και στους δρόμους του νησιού κρατώντας ελληνικές σημαίες για να πανηγυρίσουν.

Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα, αναγγέλοντας το τέλος της εξορίας του Μακαρίου από τις Σεϋχέλλες και τη μετάβασή του στην Αθήνα. Το κλίμα ήταν εορταστικό απ’ άκρη σ’ άκρη. Στα Χανδριά της Πιτσιλιάς όμως οι καμπάνες δεν χτυπούσαν για να αναγγείλουν το χαρμόσυνο νέο. Αντιθέτως, η καμπάνα του χωριού ακουγόταν νεκρώσιμη: η γενέτειρα του Στυλιανού Λένα, ανήγγειλε τον θάνατό του. 

Ήταν ένα από τα οχτώ παιδιά του Χριστοφή και της Αθηνάς Λένα. Γεννημένος στις 20 Ιουλίου 1932, ο Στυλιανός ονειρευόταν να συνεχίσει τη μόρφωσή του. 

Όμως η δύσκολη οικονομική κατάσταση της οικογένειάς του δεν του το επέτρεπε. Σε ηλικία 12 ετών, έφυγε από τους πρόποδες της Μαδαρής για τη Λευκωσία, λέγοντας στη μητέρα του «Φεύγω» και ζήτησε την ευχή της. Έτρεξε να προλάβει το λεωφορείο για τη Χώρα, υποσχέθηκε στον οδηγό πως θα τον ξεχρεώσει μόλις πιάσει δουλειά και κίνησε για τη Λευκωσία. 

Συνάντησε τον θείο του Προκόπη και άρχισε να εργάζεται μαζί του ενώ παράλληλα προσπαθούσε να μορφωθεί όσο περισσότερο γινόταν. Εντάχθηκε στην ΟΧΕΝ, η οποία υπήρξε φυτώριο των αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Τελικά, αποφοίτησε από τις Τεχνικές Σχολές Λέρου, ως σιδηρουργός. Ο νεαρός Στυλιανός διακρινόταν για τη χριστιανική του πίστη, την τόλμη του αλλά και την επινοητικότητά του, κάτι για το οποίο διακρίθηκε στις αντάρτικες τάξεις. 


Ο «Γίγαντας» της ΕΟΚΑ, ο «Κρουπ» των Βρεττανών Υπήρξε επικεφαλής των δολιοφθορέων της ΕΟΚΑ, όταν την Παρασκευή 1η Απριλίου 1955, η αναγγελία της έναρξης του αγώνα, συνδυάστηκε με τις εκρήξεις στο στρατόπεδο των Βρεττανών «Γούσλεϊ Μπάρακς» της Λευκωσίας. 

Στις 4 Οκτωβρίου 1955, υποδέχθηκε μαζί με άλλους αγωνιστές και τον Γρηγόρη Αυξεντίου, τον στρατάρχη Χάρτινγκ στην Κύπρο, λαμβάνοντας μέρος σε μία 7λεπτη καταδρομική ενέργεια όπου κατέλαβαν τον οπλισμό του αστυνομικού σταθμού των Άγγλων στο Λευκόνοικο. 

Ο Στυλιανός, ήταν ο δεύτερος επικηρυγμένος μετά τον Γρηγόρη Αυξεντίου ήταν εκπαιδευτής των ανταρτών και κατασκευαστής βομβών και ναρκών της ΕΟΚΑ. 

Οι Βρετανοί τον είχαν βαφτίσει Κρουπ, γνωρίζοντας την ιδιότητά του να κατασκευάζει βόμβες – από τη ξακουστή γερμανική οικογένεια που συνέβαλε τόσο στην ανάπτυξη του κόμματος των Ναζί όσο και στην πολεμική βιομηχανία της Γερμανίας. Για την ΕΟΚΑ, ήταν ο Γίγαντας και παρά το νεαρό της ηλικίας του, τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν όλοι. «Το σκληρό αγκάθι στη διάλυση της ΕΟΚΑ εξέλειπε» 

Η εκκλησία των Χαντριών Την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 1957, ο Στυλιανός βρέθηκε σε ενέδρα των Βρετανών μεταξύ Πελενδρίου και Ποταμίτισσας. 

Οι Βρεττανοί τον εντόπισαν έξω από το κρησφύγετό του και τον τραυμάτισαν βαριά. Αφού τον συνέλαβαν, τον οδήγησαν στο αγγλικό Νοσοκομείο Ακρωτηρίου. Οι ανακριτές όμως δεν κατάφεραν να του πάρουν λέξη. Τα ραδιόφωνα διατυμπάνιζαν πως η ΕΟΚΑ είχε χάσει επιτέλους τον κατασκευαστή των βομβών. Για τους Βρετανούς «το σκληρό αγκάθι στη διάλυση της ΕΟΚΑ εξέλειπε». «Κατεβάτε από το αυτοκίνητο» 

Ο Στυλιανός Λένας ξεψύχησε στις 28 Μαρτίου 1957. Όσο το φέρετρο περιφερόταν στο χωριό, πάνω στο στρατιωτικό αυτοκίνητο κι ακούγονταν οι φωνές των συγχωριανών «Ζήτω ο Λένας», οι Βρεττανοί εξαγριώθηκαν. «Κατεβάτε από το αυτοκίνητο. Θα τον θάψουμε στις Κεντρικές Φυλακές της Λευκωσίας. Μπορείτε να πάτε όπου θέλετε». 

Ο Στυλιανός, ήταν ο 12ος αγωνιστής από τους 13 που θάφτηκαν στα Φυλακισμένα Μνήματα. Στην αρχική φωτογραφία βλέπουμε τη μητέρα στου Στυλιανού Λένα, στο πρώτο σαρανταήμερο μνημόσυνο στο χωρίο του, τα Χανδριά. Η μητέρα του Στυλιανού μίλησε εκείνη την ημέρα, εμψυχώνοντας τους συναγωνιστές του γιου της, παιδιά της Απεητείου Ανωτέρας Σχολής Αγρού που ήταν απαρηγόρητοι. 

Συγκεκριμένα, εκεί που ένας μαθητής πνίγηκε στους λυγμούς μη μπορώντας να συνεχίσει την ομιλία του, η μητέρα του ήρωα που στεκόταν δίπλα του, πήρε το μικρόφωνο και ακούστηκε να βροντοφωνάζει: «Κρατήσου στον εαυτό σου γιέ μου, και συνέχισε, θάρρος παιδιά μου.»... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας