-->

Τρίτη, 22 Νοεμβρίου 2016

Πομάκοι έχουν πολλές δικές τους συνήθειες και δικά τους έθιμα

Όπως όλοι οι άνθρωποι ανά τον κόσμο έτσι και οι Πομάκοι έχουν πολλές δικές τους συνήθειες και δικά τους έθιμα. Εγώ θα αναφέρω μόνο μερικά αυτά που είναι και τα πιο συνηθισμένα ακόμα και στις μέρες μας.

Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξέρετε ότι οι Πομάκοι (μουσουλμάνοι) ποτέ δεν μπαίνουν στο σπίτι με τα παπούτσια, κάτι που ισχύει φυσικά και για τα
τζαμιά.

Οι Πομάκοι έχουν ως έθιμο όταν παντρεύονται δυο νέοι, οι γονείς του αγοριού να τους εξασφαλίζουν το σπίτι στο οποίο θα ζουν ενώ πάντα οι γονείς του κοριτσιού αγοράζουν τα πάντα μέσα στο σπίτι από το μικρότερο μέχρι και το μεγαλύτερο αντικείμενο.

Όταν δυο νέοι αραβονιάζονται οι γονείς της κοπέλας αγοράζουν στο αγόρι μια αλλαξιά ρούχα και πολλά χρυσαφικά, αλυσίδα, ρολόι, δαχτυλίδι ενώ και οι γονείς του αγοριού αγοράζουν στην κοπέλα μια αλλαξιά ρούχα και χρυσή αλυσίδα, βραχιόλι, σκουλαρίκια, ρολόι, δαχτυλίδι και λίρες. Της δίνουν και μια ολοκληρωμένη Πομάκικη φορεσιά.

Οι Πομάκοι όμως έχουν πολλά έθιμα και για τα μικρά παιδιά. Όταν περπατήσει για πρώτη φορά ένα παιδί οι γονείς του μοιράζουν σε όλο το χωριό σε κάθε οικογένεια από ένα μεγάλο κομμάτι ψωμί κι από ένα κομμάτι Πομάκικη πίτα (ΚΛΙΝ) ενώ μαζί με αυτά, στο κάθε άτομο δίνουν από ένα οτιδήποτε γλυκό (κάτι σαν την περπατόπιτα).

Απλά όταν τα μοιράζουν όλα αυτά για το πρώτο περπάτημα του παιδιού πρέπει να είναι Τρίτη. 
Στα παιδιά δεν κάνουν κάθε χρόνο γενέθλια αλλά μόνο μια φορά όταν γεννηθούν. Την ημέρα που κάνουν τα μοναδικά γενέθλια του παιδιού καλούν απ’ όλα τα χωριά κόσμο και τους ταΐζουν ψιλοκομμένο καλαμποκίσιο ψωμί ανακατεμένο με βούτυρο, αλάτι και λάδι. Επίσης στο τραπέζι σερβίρουν και γιαούρτι, σαλάτα και χαλβά. Ο κόσμος που είναι κυρίως γυναίκες δίνουν στο παιδί λεφτά.

Οι Πομάκοι έχουν πολλά ακόμα έθιμα αλλά κανένα από αυτά δεν μοιάζει με τα έθιμα των Τούρκων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας