-->

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Η καλλιέργεια της κάνναβης θα πάει πολύ καλά», λέει ο κος Δέδογλου, «η κάνναβη ευδοκιμεί όπου ευδοκιμεί και το καλαμπόκι.

Εφτά έως δέκα ημέρες έχουν απομείνει έως ότου αρχίσει η συγκομιδή της πρώτης σοδειάς βιομηχανικής κάνναβης στο Τυχερό του Ν. Έβρου. Η σπορά έγινε σε δύο αγροτεμάχια έκτασης έξι και δύο στρεμμάτων αντίστοιχα και είχε κατά κύριο λόγο «πειραματικό» χαρακτήρα.

Οι ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων είναι μέλη της ΚοινΣΕπ «Θεογένης» που εδρεύει στο Τυχερό του Έβρου και είναι μία από τις πρώτες ΚοινΣΕπ
στην Ελλάδα, που αποφάσισαν να δοκιμάσουν την καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης μετά την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ, στις αρχές του τρέχοντος έτους.

«Τα φυτά έχουν φτάσει σε ύψος τα 2.5 μέτρα» λέει μιλώντας στο «R» o πρόεδρος της ΚοινΣΕπ «Θεογένης», Σπύρος Δέδογλου, και εξηγεί: «Κανονικά, μπορούν να φτάσουν έως και τα 4 μέτρα. Όμως, εμείς σπείραμε αργά -στις 3 Ιουλίου- επειδή υπήρχαν διάφορα γραφειοκρατικά θέματα, καθώς η σπορά της βιομηχανικής κάνναβης επιτρέπεται φέτος για πρώτη φορά». 

Η πρώτη εντύπωση που έχουν τα μέλη του «Θεογένη» πάντως, είναι πολύ θετική. Εκτιμούν ότι η καλλιέργεια της κάνναβης θα προσελκύσει πολλούς αγρότες στη νέα καλλιεργητική περίοδο, καθώς όπως λέει ο κος Δέδογλου, η ΚοινΣΕπ δέχεται συνεχώς μηνύματα ενδιαφερομένων – κάποιοι μάλιστα έχουν ήδη αποφασίσει και ποια αγροτεμάχια τους θα διαθέσουν για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια.

«Η καλλιέργεια της κάνναβης θα πάει πολύ καλά», λέει ο κος Δέδογλου, «η κάνναβη ευδοκιμεί όπου ευδοκιμεί και το καλαμπόκι. Και ως γνωστόν, τα εδάφη του Έβρου είναι από τα καλύτερα για την καλλιέργεια καλαμποκιού – άρα και κάνναβης». 

Το μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει όμως ο «Θεογένης» είναι η κατασκευή μεταποιητικής μονάδας στο Τυχερό. «Δεν φτάνει μόνο να καλλιεργήσουμε πολλά στρέμματα. Πρέπει να κάνουμε τη μεταποίηση εδώ στον τόπο μας» υποστήριζει ο κος Δέδογλου και αναφέρει πώς ήδη υπάρχει ενδιαφέρον ιδιωτών για την κατασκευή της μονάδας. Η μονάδα φυσικά δεν θα εξυπηρετεί μόνο τις σοδειές του Τυχερού, αλλά μπορεί να απορροφά όλη τη σοδειά της Θράκης, εφόσον η βιομηχανική κάνναβη προτιμηθεί και από άλλες περιοχές.

Προς το παρόν πάντως, στο Τυχερό θα γίνει ένα ελαιοτριβείο στο οποίο θα παραχθεί λάδι β. κάνναβης από τη φετινή σοδειά, μέρος της οποίας θα διατηρηθεί και για την παρασκευή τοπικής μπίρας που ετοιμάζει παράλληλα ο «Θεογένης» (μπίρα με άρωμα καννάβης και πεπονιού «Χρυσή Κεφαλή»). Τα στελέχη των φυτών της φετινής σοδειάς όμως δεν θα αξιοποιηθούν καθώς δεν συμπλήρωσαν την πλήρη ανάπτυξη τους και η αποστολή τους σε μεταποιητική μονάδα κρίνεται μη συμφέρουσα. Η επεξεργασία του στελέχους του φυτού όμως είναι η «βαριά βιομηχανία» εξ ου και η πρόθεση για την κατασκευή της μεταποιητικής μονάδας από τα μέλη της ΚοινΣΕπ.

Η βιομηχανική κάνναβη έχει πολλαπλές χρήσεις (βιομηχανία, ιατρική, ένδυση κλπ). Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται και η παραγωγή «πράσινης» ενέργειας. Σύμφωνα με τον κο Δέδογλου έχουν γίνει επαφές και με το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) για να εξεταστεί το ενδεχόμενο δημιουργίας μονάδας παραγωγής ενέργειας από κάνναβη στο Τυχερό, ενώ υπάρχει και εξαγωγικό ενδιαφέρον για τα προϊόντα που θα παράξει ο «Θεογένης» από τη Γερμανία.

// Η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης ήταν νόμιμη στην Ελλάδα έως το 1950. Η χώρα μας έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια του συγκεκριμένου φυτού, για το οποίο λίγα πράγματα είναι γνωστά σήμερα. Στο infographic που ακολουθεί, σας συστήνουμε το «δαιμονοποιημένο» φυτό, με τις άπειρες χρήσεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας