-->

Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Έκαναν το Σύνταγμα κουρελόχαρτο και τώρα κόπτονται για την εφαρμογή του

Η αντισυνταγματικότητα του άρθρου 2α, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, μπορεί να μονοπωλεί την επικαιρότητα, όμως, σε καμία περίπτωση αυτό το γεγονός δεν μπορεί να επισκιάσει 27 χρόνια ανομίας και τηλεοπτικής αεροπειρατείας.

Το γράφημα που είχε δημοσιεύσει το luben.tv καταδεικνύει το πλέγμα επίπλαστης νομιμοφάνειας που χαρακτήριζε το αντισυνταγματικό τηλεοπτικό καθεστώς, ξεκινώντας από το 1989....
Όλα ξεκίνησαν από τον ν.1866/89 που ψηφίστηκε
επί της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ - Συνασπισμού (ΚΚΕ - ΕΑΡ), επεκτείνοντας την από το 1987 νομοθεσία στην τηλεόραση. Η διαδικασία αδειοδότησης κατά το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται από αοριστολογία. με τους πρώτους ιδιωτικούς σταθμούς να αδειοδοτούνται προσωρινά για δοκιμαστικούς λόγους.

To Mega αποτελεί το πρώτο κανάλι της ιδιωτικής τηλεόρασης και ακολουθεί ο Αnt1. Έπειτα, το New Channel, με την πάροδο του χρόνου να γεμίζει τα κουμπιά του τηλεκοντρόλ με νέους σταθμούς.

Επόμενο νομοθετικό επεισόδιο ο ν.2328/95 του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο νόμος αυτό παρότι κινείται κατά κοινή ομολογία σε λογικά πλαίσια, με σκοπό την επιβολή τάξης στο αχανές τηλεοπτικό τοπίο, δεν εφαρμόζεται ποτέ, αφού ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αφήνει το παραθυράκι για ανανέωση των προσωρινών αδειών σε όσους ήδη έχουν, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.

Τη σκυτάλη πήρε η κυβέρνηση Σημίτη, με την Πολιτεία να έχει επιτρέψει ήδη τη διαιώνιση 10 ετών παράνομης λειτουργίας των σταθμών. Ο ν. 2778/99 το μόνο που κάνει επί της ουσίας είναι να παρατείνει το καθεστώς προσωρινής αδειοδότησης. 

Στη συνέχεια ακολούθησε το φιάσκο της κυβέρνησης Καραμανλή. Το 2005 φέρνει το ν. 3310/05 για τον «βασικό μέτοχο» με σκοπό να χτυπήσει τη διαπλοκή των καναλαρχών. Το γεγονός αυτό εξόργισε τους καναλάρχες, οι οποίοι θυμήθηκαν να αναδείξουν μέσω των δελτίων ειδήσεων όλες τις ρουσφετολογικές προσλήψεις επί ΝΔ, παραβλέποντας όλα αυτά τα χρόνια ρουσφετοκρατίας. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση υποχώρησε και κατάργησε το νόμο.

Εικοσιένα χρόνια μετά την πρώτη εκπομπή ιδιωτικού σήματος, η Ολομέλεια του ΣτΕ  (αρ. 3578/2010) κρίνει πως η «επ΄ αόριστον ανοχή της λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών, οι οποίοι ιδρύθηκαν και λειτούργησαν παρανόμως, αντίκειται προς το Σύνταγμα». Τα κανάλια επισήμως θεωρούνται παράνομα, αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν με προσωρινή άδεια, καθώς προετοιμάζεται (μετά και από παρέμβαση της τρόικας) η μετάβαση στην ψηφιακή τεχνολογία. 
Νέα απόφαση του ΣτΕ (αρ. 1206/2012), κρίνει οριστικά αντισυνταγματικό τον ν. 2778/99 και όλα δείχνουν ότι η διαδικασία της αδειοδότησης έχει μπει στην τελική ευθεία.

Φυσικά, από αυτό το παρατεταμένο φαινόμενο της διαπλοκής δεν θα μπορούσε να λείπει η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου. Με ένα άρθρο σε άσχετο νομοσχέδιο (ν. 4208/13 άρθρο 18) του υπουργείου Υγείας (υπουργός τότε ο Άδωνις Γεωργιάδης) η κυβέρνηση Σαμαρά θεωρεί νόμιμους όλους τους σταθμούς που εξέπεμπαν εκείνη τη στιγμή και τους εισαγάγει δωρεάν στην μονοπωλιακή (έχοντας ήδη ρίξει το μαύρο στην ΕΡΤ -και στα 3 ψηφιακά της κανάλια- από τις 31 Αυγούστου) ψηφιακή πλατφόρμα της Digea. Ο νόμος προβλέπει την προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση άδειας στους σταθμούς μέχρι τις 30/6/2014. Με υπουργικές αποφάσεις/τροπολογίες, η προθεσμία παρατείνεται αρχικά για τις 31/12/14, και μετά για τις 31/12/15. Σ’όλο αυτό το διάστημα, οι σταθμοί συνεχίζουν να εκπέμπουν «προσωρινά» και στο ψηφιακό φάσμα.

Τελευταίο επεισόδιο, ο νόμος Παππά, ο διαγωνισμός που ακολούθησε και η αντισυνταγματικότητα του άρθρου 2α του νόμου 4319/15, όπως έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Με την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου επιχειρείται μία συντονισμένη μιντιακή προσπάθεια για να σβηστούν από τη μνήμη της κοινής γνώμης όχι μόνο οι νομολογίες του ΣτΕ, αλλά και τα περίπου 30 χρόνια ανομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας