-->

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΗ - Στον «πάγο» οι συντάξεις χηρείας

Σε έντονο κοινωνικό πρόβλημα τείνει να εξελιχθεί η μη έκδοση της αναγκαίας εγκυκλίου για τις συντάξεις χηρείας, καθώς η καθυστέρηση προκαλεί σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους συζύγους ή και τα τέκνα θανόντων μετά την ψήφιση του νόμου
Κατρούγκαλου

Οι νέες διατάξεις που ισχύουν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά προβλέπουν σημαντικές περικοπές στα ποσά των συντάξεων αλλά και νέες προϋποθέσεις καταβολής, με αιχμή την επιβολή ηλικιακού ορίου. 

Στο υπουργείο Εργασίας αλλά και στις αρμόδιες υπηρεσίες των ασφαλιστικών ταμείων, οι εργαζόμενοι γίνονται αποδέκτες έντονων αντιδράσεων, καθώς έχουν περάσει πέντε μήνες και κάτι από την ψήφιση του νόμου και η επίμαχη εγκύκλιος δεν έχει ακόμη εκδοθεί. 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κατατεθεί πρόταση από τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» το θέμα και να ξεκινήσουν τα Ταμεία να εκδίδουν νέες συντάξεις χηρείας για θανάτους που συνέβησαν από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά, να καταβάλουν προσωρινά το ποσό των 345 ευρώ, που αντιστοιχεί στην κατώτατη σύνταξη για 15 έτη ασφάλισης. 

Το θέμα έχει απασχολήσει όλα τα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών οργανισμών και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στελεχών, ασκούνται πιέσεις, προκειμένου η εγκύκλιος να εκδοθεί εντός των επόμενων ημερών. 

Να σημειωθεί ότι με το παλαιό καθεστώς που ίσχυε για όσους κατέθεσαν αιτήσεις για συνταξιοδότηση λόγω θανάτου μέχρι τις 12/5/2016, ο επιζών σύζυγος παίρνει το 70% της σύνταξης του θανόντος, ανεξάρτητα από την ηλικία του και μετά την τριετία το ποσό περιορίζεται στο 50%, εφόσον ο επιζών δεν έχει άλλη πηγή εσόδων. 

Εάν έχει και εκείνος συνταξιοδοτηθεί ή εργάζεται/ασφαλίζεται, τότε λαμβάνει το 30% της σύνταξης. Σύμφωνα με τον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο, το ποσοστό 70% για την πρώτη τριετία περιορίζεται στο 50%, δηλαδή η νέα σύνταξη χηρείας θα είναι μειωμένη κατά 28,5%. Στη συνέχεια, εφόσον ο δικαιούχος εργάζεται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη από ίδιο ή άλλο δικαίωμα, το ποσοστό αυτό θα πέφτει στο 25% από 30% που είναι σήμερα. 

Η επιπλέον μείωση για τους συνταξιούχους ανέρχεται στο 16,6%. Παράλληλα, βέβαια, ο νόμος θέτει και ηλικιακό όριο, αυτό των 55 ετών. Συνεπώς, στην περίπτωση που ο επιζών σύζυγος είναι μικρότερος, θα λάβει τη σύνταξη χηρείας μόνο για τρία χρόνια. Εάν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του κατά τη διάρκεια των τριών ετών, η σύνταξη χηρείας θα διακοπεί και θα επανακαταβληθεί με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του δικαιούχου. 

Εφόσον ο δικαιούχος είναι άνω των 55 ετών, συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη χηρείας. Να σημειωθεί, επίσης, ότι νέοι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας στην περίπτωση που καταστούν και νέοι συνταξιούχοι από ίδιο δικαίωμα θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος από τη σύνταξη χηρείας, αφού θα πρέπει να της αφαιρεθεί η βασική σύνταξη. 

Και αυτό γιατί ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος ορίζει ότι ο νέος συνταξιούχος (από τις 13 Μαΐου και μετά) θα δικαιούται μία βασική σύνταξη. 

Κατά συνέπεια, η σύνταξη χηρείας θα αφορά μόνο το ανταποδοτικό κομμάτι. Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται από το νέο καθεστώς, μέσα σε 3,5 χρόνια (2016 -2019) ανέρχεται σε 369 εκατ. ευρώ, καθώς αποτιμάται ότι εντός του τρέχοντος έτους θα εξοικονομηθούν 11 εκατ. ευρώ, 59 εκατ. ευρώ το 2017, 122 εκατ. ευρώ το 2018 και 177 εκατ. ευρώ το 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας