-->

Παναγιωτης Κλακικος Υποψηφιος Δημαρχος Σουφλιου

Παναγιωτης Κλακικος Υποψηφιος Δημαρχος Σουφλιου
Παναγιωτης Κλακικος Υποψηφιος Δημαρχος Σουφλιου

Κυριακή, 2 Αυγούστου 2015

Ξεχάστε ότι ξέρατε για την αγορά τσιγάρων – Τι αλλάζει από εδώ και πέρα

πηγη
Με μια νέα… high tech ταινία ασφαλείας και τρεις νέες Βάσεις Δεδομένων, η κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο κατά του λαθρεμπορίου καπνικών, ευελπιστώντας ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο θα έχει καταφέρει να βάλει στα κρατικά ταμεία ένα μέρος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που καρπώνονται τα κυκλώματα
λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι πολύ συγκεκριμένο. Το 1 στα 4 πακέτα τσιγάρων, περίπου το 22%, είναι λαθραίο, κάτι που ισοδυναμεί με τεράστιες απώλειες εσόδων, ενώ παράλληλα ουδείς μπορεί να αγνοήσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την κυκλοφορία προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας. Ως τώρα η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι με μεθόδους… παραδοσιακές και λίγο ως πολύ αναποτελεσματικές, καθώς στην πραγματικότητα μόνο με φυσικούς ελέγχους μπορούν να εντοπιστούν και να κατασχεθούν λαθραία τσιγάρα ή καπνός, χωρίς να είναι πάντα εύκολο- ή μάλλον σχεδόν αδύνατο- να εντοπιστούν οι “πηγές” των λαθραίων καπνικών, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται εντός Ελλάδας.

Τι αλλάζει από εδώ και πέρα; Σχεδόν όλα, όπως τουλάχιστον προβλέπει το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Π. Νικολούδης.
Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε δύο πυλώνες:
α) την καταγραφή όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα της διακίνησης καπνικών
β) την ειδική σήμανση με ταινίες ασφαλείας, που θα περιέχουν και ηλεκτρονικές πληροφορίες για το πού, πότε και από ποιόν παράχθηκε και πωλήθηκε το συγκεκριμένο προϊόν.

Ως προς την καταγραφή όλης της αλυσίδας, θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν τρεις Βάσεις Δεδομένων. Στην πρώτη θα καταγραφούν κατ’ αρχάς όλοι οι παραγωγοί καπνού της χώρας, οι οποίοι θα έχουν ειδική άδεια. Πέρα από τα στοιχεία τους, η Βάση αυτή θα περιλαμβάνει το μέγεθος της παραγωγής τους, όπως επίσης τις συμβάσεις που θα υπογράφουν με τις καπνοβιομηχανίες, έτσι ώστε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιος παράγει, πόσο παράγει, πού πουλάει και τι ποσότητα πουλάει. Στην ίδια Βάση Δεδομένων θα καταγραφούν και όσοι μεσολαβούν από τον παραγωγό ως τη βιομηχανία (π.χ. αποθήκες), καθώς και όσοι μεσολαβούν από τη βιομηχανία ως την τελική διάθεση των προϊόντων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν ειδικές άδειες, αλλιώς θα υπόκεινται σε αυστηρές διοικητικές ή και ποινικές κυρώσεις.

Στη δεύτερη Βάση Δεδομένων, θα καταγράφονται όλα τα προϊόντα καπνού που τίθενται στη διάθεση του κοινού. Εδώ έρχεται και… “κολλάει” η νέα ταινία ασφαλείας, η οποία δεν θα αποτυπώνει μόνο ότι έχουν πληρωθεί οι αναλογούντες φόροι ανά μονάδα προϊόντος, αλλά θα εμπεριέχει με ηλεκτρονικό τρόπο- όπως λειτουργεί το bar code- πληροφορίες για την προέλευση του προϊόντος. Η ταινία αυτό θα επικολλάται για πρώτη φορά και στα προϊόντα καπνού που πωλούνται στα duty free, ενώ όσοι παράγουν καπνό στο εξωτερικό και εισάγουν καπνικά προϊόντα στην Ελλάδα, θα πρέπει να επικολλούν αυτές τις ταινίες στα προϊόντα πριν αυτά μπουν στην Ελλάδα.

Η τρίτη Βάση Δεδομένων θα… εμπλουτίζεται με τις περιπτώσεις λαθρεμπορίας ανά την Επικράτεια, που σήμερα “χάνονται” σε κάθε υπηρεσία. Η Βάση αυτή θα λειτουργεί στο ΣΔΟΕ και θα αφορά σε όλες τις περιπτώσεις λαθρεμπορίας δηλαδή ακόμα και καυσίμων ή αλκοόλ. Ποιος είναι ο στόχος; Να γίνονται ανά πάσα ώρα και στιγμή εκτεταμένες διασταυρώσεις υποθέσεων, με στόχο τα κυκλώματα που δρουν εντός ή και εκτός Ελλάδας.

Το αδύνατο στοιχείο του σχεδιασμού είναι οι αναγκαίοι φυσικοί έλεγχοι που θα πρέπει ούτως ή άλλως να γίνονται, προκειμένου να εντοπίζονται τα λαθραία προϊόντα καπνού. Απλώς, ο έλεγχος πλέον δεν θα περιορίζεται στο διακινητή ή στον πωλητή, αλλά μέσω της ταινίας ασφαλείας θα φτάνει σε όλη την αλυσίδα διακίνησης. Όσον αφορά, δε, στα εισαγόμενα λαθραία, δηλαδή τις… καραβιές από την Κίνα ή την Άπω Ανατολή, όπως παραδέχθηκε ο Π. Νικολούδης, το νομοσχέδιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και εναπόκειται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών να βρει απαντήσεις. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι όπως αποκάλυψε χθες ο Τ. Αλεξιάδης, οι Τελωνειακές Αρχές δεν έχουν αυτή τη στιγμή ούτε ένα μηχάνημα X- RAY για τον έλεγχο των φορτίων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας