-->

Δευτέρα, 13 Ιουλίου 2015

Ρουμανία: Κατάσχεση της περιουσίας του πρωθυπουργού για πλαστογραφία, φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος

Πηγη
Οι εισαγγελείς της Εθνικής Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς της Ρουμανίας (DNA) διέταξαν την κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων του πρωθυπουργού της χώρας, Βίκτορ Πόντα (ακινήτων και άυλων περιουσιακών στοιχείων) ως μέτρο ασφάλειας, στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που ξεκίνησαν
εναντίον του για πλαστογραφία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η Διεύθυνση Καταπολέμησης της Διαφθοράς ανακοίνωσε, στις 5 Ιουνίου, ότι ο Βίκτορ Πόντα είναι ύποπτος για πλαστογραφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και φοροδιαφυγή την περίοδο που εργαζόταν ως δικηγόρος.

Σήμερα ο Βίκτορ Πόντα κλήθηκε στην έδρα της DNA όπου του ανακοινώθηκε ότι από ύποπτος είναι πλέον εναγόμενος και ότι ορίστηκε εμπειρογνώμονας στα χρηματοοικονομικά και στα λογιστικά στην υπόθεση εναντίον του.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός έκανε χρήση του δικαιώματός του και δεν προέβη σε καμία δήλωση πριν από την ποινική δίωξη.

"Σε αυτή την υπόθεση, οι εισαγγελείς διέταξαν την κατάσχεση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων και των άυλων περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στον εναγομένο Πόντα Βίκτορ Βιορέλ. Ενημερώθηκε για την ιδιότητα που έχει σε αυτή την υπόθεση”, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 309 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας" αναφέρεται σε ανακοίνωση της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Διαφθοράς, σύμφωνα με το ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpres.

Αρχικά ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του γερουσιαστή Νταν Σόβα. Τόσο ο ίδιος όσο και Βίκτορ Πόντα ήταν δικηγόροι. Το δικηγορικό γραφείο του Νταν Σόβα παρείχε νομικές συμβουλές σε κρατικής ιδιοκτησίας ενεργειακές εταιρείες στο Τουρτσένι και στο Ροβινάρι και είχε συνάψει συμβόλαιο συνεργασίας αορίστου χρόνου με τη νομική εταιρεία του Πόντα το 2008, με μηνιαία αμοιβή 2.000 ευρώ για την οποία εξέδιδε τιμολόγιο ο τελευταίος” αναφέρουν οι εισαγγελείς. Το ποσό αργότερα αυξήθηκε σε 3.000 ευρώ το μήνα και η συνεργασία έληξε το Δεκέμβριο του 2008, όταν ο Πόντα έγινε πρωθυπουργός. Μέχρι τότε, εξέδωσε 17 τιμολόγια για το δικηγορικό γραφείο του Σόβα ύψους 181,439.98 λέι, αντιγράφοντας το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε από την εταιρεία του Σόβα.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι νομικές υπηρεσίες δεν παρέχονταν πραγματικά από το δικηγορικό γραφείο του Νταν Σόβα, ο οποίος χρησιμοποίησε τα χρήματα από τις δύο εταιρείες ενέργειας για τον εαυτό του και τους γνωστούς του.

Ο Βίκτορ Πόντα φέρεται να χρησιμοποίησε κάποια από τα χρήματα από την εταιρεία του Νταν Σόβα για να αγοράσει δύο πολυτελή διαμερίσματα στο Βουκουρέστι, και έλαβε επίσης άλλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της δωρεάν χρήσης ενός αυτοκινήτου, οι δόσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης του οποίου εξακολούθησαν να πληρώνονται από την εταιρεία "Sova" μέχρι το 2009. Ήταν ένα Mitsubishi Lancer Evo 10 που είχε ζητηθεί συγκεκριμένα από τον κ. Πόντα για το οποίο ποτέ δεν επέστρεψε τα περίπου 80.000 λέι που κατέβαλε γι αυτό η εταιρεία "Sova & Associates"

Το 2011 ξεκίνησε έλεγχος οικονομικών επιθεωρητών στο δικηγορικό γραφείο του γερουσιαστή, ο οποίος φέρεται να συμφώνησε με τον κ. Πόντα να πλαστογραφήσει αναφορές παροχής νομικών συμβουλών για να δικαιολογήσει τις πληρωμές προς την ατομική επιχείρηση του τελευταίου.

Στη συνέχεια ακολούθησε σύγκρουση συμφερόντων για τον πρωθυπουργό - είχε εισπράξει από την εταιρεία "Sova" περίπου 250.000 λέι - χρησιμοποιούσε το αυτοκίνητο και αργότερα διόρισε τον Νταν Σόβα υπουργό για τη συνεργασία με το Κοινοβούλιο, τον Αύγουστο του 2012, υπουργό αρμόδιο για τις υποδομές και τις ξένες επενδύσεις, τον Δεκέμβριο του 2012, προσωρινό υπουργό Μεταφορών, τον Φεβρουάριο του 2014 και υπουργό Μεταφορών τον Μάρτιο 2014, αναφέρουν οι εισαγγελείς του DNA.

Ο Βίκτορ Πόντα, ο οποίος χθες ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PSD) επέστρεψε την περασμένη εβδομάδα από την Κωνσταντινούπολη, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση στο γόνατο και παρέμενε για ανάρρωση όλο τον Ιούνιο.

Η απουσία του συνέπεσε με την έναρξη της έρευνας εναντίον του γεγονός που είχε προκαλέσει διάφορα ερωτήματα για το πολιτικό του μέλλον και τη σταθερότητα της ρουμανικής κυβέρνησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας