-->

Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2015

Η Λιθουανία καλωσορίζει σήμερα το ευρώ

Αν κάποια χώρα έχει καλούς λόγους να υιοθετήσει το ευρώ, αυτή είναι η Λιθουανία. Η κατακόρυφη πτώση του ρουβλίου και οι οικονομικές κυρώσεις έχουν ουσιαστικά δώσει τέλος στη Ρωσία ως εξαγωγικό προορισμό για τα λιθουανικά προϊόντα. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα προβαίνει σε κινήσεις εκφοβισμού, στέλνοντας μαχητικά αεροσκάφη σε υπερπτήσεις του εναέριου χώρου.

Το ευρώ, όμως, που θα γίνει σήμερα το εθνικό νόμισμα της χώρας, δεν θα επιλύσει όλα τα παραπάνω προβλήματα. Παρά τη διευκόλυνση
των εμπορικών συναλλαγών, το άνοιγμα της αγοράς της χώρας προς την Ευρώπη και την κάποια γεωπολιτική σταθερότητα που θα φέρει, οι κάτοικοι δεν εμφανίζονται ενθουσιώδεις.

Πολλοί Λιθουανοί υποστηρίζουν ότι γίνονται μέλη ενός «κλαμπ των χαμένων», που θα μοιραστεί τα πολλά προβλήματα της Ευρωζώνης. Την ίδια στιγμή το κόστος της ένταξης στη Ζώνη του Ευρώ είναι υψηλό.

Μελέτη της κεντρικής τράπεζας της Λιθουανίας διαπίστωσε ότι η μετάβαση στο ενιαίο νόμισμα θα κοστίσει περί τα 600 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020, σε συνεισφορές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε., μεταξύ άλλων εξόδων.

Τα ποσά αυτά είναι σημαντικά, ιδίως για μία χώρα τριών εκατομμυρίων κατοίκων. «Αν συγκριθούν, όμως, με τα οφέλη, θα διαπιστώσετε ότι η μετάβαση αξίζει τον κόπο» λέει ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας, Βίτας Βασιλιάουσκας.

Ο κεντρικός τραπεζίτης προβλέπει ότι η λαϊκή στήριξη θα ενισχυθεί, καθώς ο πληθυσμός θα συνηθίσει το νέο νόμισμα, όπως συνέβη και στις γειτονικές Λεττονία και Εσθονία, μέλη και οι δύο της Ζώνης του Ευρώ. Το σημερινό νόμισμα της χώρας, το λίτας, είναι συνδεδεμένο με το ευρώ εδώ και μία δεκαετία.

Η Λιθουανία προσπάθησε το 2007 να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, αλλά η αίτησή της απορρίφθηκε λόγω υψηλού πληθωρισμού. Μετά την ένταξή της στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι τράπεζες της Λιθουανίας θα μπορούν να δανείζονται με ευνοϊκούς όρους από την ΕΚΤ και η χώρα θα δικαιούται να ζητήσει έκτακτη οικονομική στήριξη σε περίπτωση κρίσης.

«Αν είχαμε γίνει δεκτοί το 2007, η κρίση του 2008-09 δεν θα ήταν τόσο δυσχερής» λέει ο Αντριους Κουμπίλιους, ηγέτης του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, που ήταν πρωθυπουργός την περίοδο της κρίσης.

Η Λιθουανία θα αποκτήσει επίσης ψήφο στη διαδικασία νομισματικών αποφάσεων της Ζώνης του Ευρώ. «Οι Λιθουανοί επιθυμούν να γίνουν υποδείγματα Ευρωπαίων πολιτών» λέει ο Ανερς Ασλουντ, πρώην διπλωμάτης της Σουηδίας και σημερινό στέλεχος ερευνητικού ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον.

Ανάμεικτα συναισθήματα

Πολλοί κάτοικοι της χώρας, όμως, παραμένουν δύσπιστοι για τα οφέλη του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος, εκφράζοντας ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των τιμών. Ορισμένοι ταυτίζουν το «λίτας» με τη σταθερότητα. «Μία χώρα δίχως νόμισμα είναι ένα τίποτα», λέει η πλανόδια πωλήτρια φτηνών αρωμάτων Μιροσλάβα Κόρβελ, τη Δευτέρα σε υπαίθρια αγορά του παγωμένου Βίλνιους.

Για πολλούς συμπατριώτες της, η μετάβαση στο ευρώ αποτελεί ριζική και ανησυχητική αλλαγή της καθημερινότητας, σε μία χώρα που γνώρισε κοσμογονικές αλλαγές τα τελευταία 20 χρόνια.

Στο Βίλνιους αυτή την εβδομάδα, όμως, σχεδόν τίποτα δεν έδινε την εντύπωση ότι κάτι ετοιμάζεται να αλλάξει. Τα καταστήματα είχαν ήδη τοποθετήσει τιμές και στα δύο νομίσματα, ενώ στο εθνικό μουσείο ξεναγοί είχαν ήδη αναλάβει δράση, σε έκθεση γύρω από το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα.

2018

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας

Όροι χρήσης οπτικοακουστικών μέσων στην σελιδα μας
ΕΒΡΟΣ-ΘΡΑΚΗ 2015
http://ebroradio.blogspot.gr/
Κάτοχοι Πνευματικών Δικαιωμάτων

Ευρωπαϊκή Οδηγία 2000/31/ΕΚ άρθρο 15 Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αφορά τα άρθρα 12,13,14 της Οδηγίας, όπου το άρθρο 14 είναι η Φιλοξενία!

Απουσία γενικής υποχρέωσης ελέγχου αναφέρεται ότι οι φορείς [πρόσωπα, ομάδες προσώπων, σύλλογοι, οργανισμοί κτλ. (θεσμοθετημένοι ή μη) που αναπτύσσουν κοινωνικές, πολιτικές, πολιτιστικές, κ.λπ. δραστηριότητες] δεν έχουν γενική υποχρέωση ελέγχου των πληροφοριών που μεταδίδουν ή αποθηκεύουν ούτε γενική υποχρέωση δραστήριας αναζήτησης γεγονότων ή περιστάσεων που δείχνουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες. Η νομοθεσία λαμβάνοντας υπόψη την εντελώς διαφορετική φύση του συμμετοχικού διαδικτύου από αυτή των παραδοσιακών μέσων, έχει απαλλάξει τους υπεύθυνους των διαδικτυακών τόπων από την υποχρέωση προληπτικού (που πραγματοποιείται, που εφαρμόζεται για να αποτρέψει, να εμποδίσει την εμφάνιση, την εκδήλωση διάφορων καταστάσεων) ελέγχου του περιεχομένου. Διότι ο νόμος δέχεται ότι προληπτικά δεν μπορεί να τα εποπτεύει διαρκώς (το moderation είναι επιλογή κι όχι υποχρέωση). Το αντιστάθμισμα είναι βέβαια ότι τους επιβάλλει να λειτουργούν με μεγάλη αμεσότητα (όπως επιβάλλεται από τη φύση του Διαδικτύου) όταν έχουν ενημερωθεί ότι υπάρχει παράνομο υλικό, στο πλαίσιο της υποχρέωσης τους για κατασταλτικό έλεγχο. Μπορεί να μην έχει δηλαδή προληπτική ευθύνη έχει όμως υποχρέωση μόλις μάθει ότι κάτι είναι παράνομο, να το αφαιρέσει. Κι αυτή την ενημέρωση, θα την έχει μετά από σχετικό αίτημα του θιγόμενου!

Κανένα από τα αρχεία που εικονίζονται εδώ δεν φιλοξενούνται πραγματικά σε αυτόν τον site.

Οι ιδιοκτήτες και δημιουργοί αυτής της ιστοσελίδας δεν είναι υπεύθυνοι για τη χρήση των αναφορών και των πληροφοριών που παρέχονται σε αυτή την ιστοσελίδα. Σε αυτή την ιστοσελίδα, παρέχονται μόνο συνδέσμοι απο άλλους πόρους. Όλες οι πληροφορίες και οι συνδέσεις παρέχονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και μόνο.

Αν είστε οι πνευματικοί δικαιούχοι του υλικού που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα και δεν θέλετε να εξαπλωθεί, θα είμαστε ευτυχείς να σας βοηθήσουμε με την αφαίρεση των κατάλληλων διασυνδέσεων.

Αυτό προϋποθέτει να μας στείλετε ένα μήνυμα, το οποίο θα αναφέρει ακόλουθες πληροφορίες:

1. Αποδεικτικά στοιχεία οτι το υλικό σας προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα:
- Σαρωμένο έγγραφο με σφραγίδα
- E-mail από τον επίσημο ιδιοκτήτη της εταιρείας
- Άλλα στοιχεία επικοινωνίας, που θα μας επιτρέπει να σας ταυτοποιήσουμε ως ιδιοκτήτη του υλικού αυτού.

2. Το κείμενο που επιθυμείτε να τοποθετήσετε, συνοδεύεται από ένα αφαιρούμενο μέσο.

Σε αυτό, μπορείτε να καθορίσετε πού και υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατόν να συλλεχθούν πληροφορίες, συνδέσεις με το οποίο έχουν αφαιρεθεί, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας σας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να πάρουν από εσάς όλες τις πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν σχετικά με αυτό το υλικό.

3. Απευθείας συνδέσεις με τις σελίδες που περιέχουν αναφορές σε δεδομένα που πρέπει να αφαιρεθούν.
(μορφης : http://ebroradio.blogspot.gr/2015/02/25_8.html)

Στη συνέχεια, μέσα σε 48 ώρες, το υλικό θα αφαιρεθεί και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον δικτυακό τόπο.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail επικοινωνίας - info105.8@gmail.com
Εναλλακτικά επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 00306998062030

Γίνε κι εσύ μέλος της ιστοσελιδας μας